čtvrtek 5. září 2013

Vegas, bejby

Jak už jsem zmiňovala dřív, Hoover Dam je jen kousek od Las Vegas. Takže když už jsme se byli podívat na tu přehradu, tak jsme si řekli, že si do Vegas odskočíme. Však víte, bylo to už jen kousek...


Existuje snad někdo, kdo neslyšel o Las Vegas? Vidím nějaké zvednuté ruce? Ne? Fajn. Takže se nemusím namáhat s řečmi kolem.

Jak už jsem říkala, náhodou jsme byli v okolí, tak jsme si řekli, proč nezaskočit a nezjistit, co na tom Vegas vlastně je. Dorazili jsme tam poměrně brzo odpoledne, takže jsme se ubytovali a rozhodli se, že se půjdeme podívat na Stratosphere Tower, což je rozhledna na jednom konci Stripu, což je ta jediná ulice, kvůli které se do Vegas jezdí. A protože byla Stratosphere na druhém konci Stripu než náš hotel, rozhodli jsme se, že se tam projedeme autem a nebudem to trapně objíždět a podíváme se, kam to máme večer namířeno. Takže pár fotek z auta.

Hotely.

New York, New York.


Na Stripu mají i normální obchody.


A taky nenormální.


A konečně Stratosphere Tower.


V přízemí má tato věž samozřejmě obrovskou místnost plnou hracích automatů - povinné vybavení všech budov v Las Vegas. No dobře, možná ne úplně všech, rodinné domky asi žádné nemají. Ale věřím tomu, že v potravinách klidně nějaké najdete taky.

Samozřejmě jsme vyjeli nahoru, abychom se pořádně pokochali výhledem. Výhled nás překvapil, i když kdybychom se aspoň trochu dopředu zamysleli, měli jsme to čekat. V amerických městech se staví v podstatě maximálně dvoupatrové budovy, pokud se zrovna nemluví o downtownu, kde se naopak koncentrují výškové budovy až mrakodrapy. Proč jsme čekali, že to ve Vegas bude jiné, to netuším. Není. Je to úplně stejné. Všude kromě Stripu a nejužšího okolí jsou jen nízké domy. Co bylo ale ještě mnohem víc překvapivé, bylo to, že veškerá nádhera a lesk a pozlátko končilo přesně na prahu krajních kasino-hotelů. Smutný pohled byl přímo dolů pod věž, kde byl luxusní bazén obklopen lenošícími lidmi... a za zdmi bazénu byla málem chudinská čtvrť, cesty rozpraskané, zaplevelené zahrady, ošuntělé domy, aneb každodenní život Las Vegasanů.

Takhle vypadá Las Vegas - aneb pohled, který v průvodcích nenajdete.



A pohled, který v průvodcích najdete - lesklé a zářivé hotely.


A krom výhledu (protože kdo by se obtěžoval na nějakou věž JENOM kvůli výhledu, zvlášť když je to výhled na běžné americké město) jsou na věži i atrakce, které pro nedostatek lepších slov nazvěme kolotoči. Pokud si dobře pamatuju, říkají tomu jednoduše "rides", tedy jízdy.

Tohle vypadá celkem neškodně, ale nasimuluje vám to pocit pádu přímo po čumáku z vršku věže. Prostě se to jen tak decentně přehoupne přes okraj a zastaví to o pár metrů níž.


Tohle je doopravdy kolotoč, až na to, že celou dobu máte pod sebou velmi, velmi prázdno. A čím rychleji se točíte, tím lépe to prázdno a hloubku vidíte.


Krom toho byla taky možnost si skočit dolů. Připli vás do jakéhosi postroje a vy jste si skočili. V poslední třetině vás začali brzdit, takže dolů už jste se spokojeně snesli.

Pro ty, kdo mě znají, není třeba zdůrazňovat, že já jsem se teda žádné takové akce neúčastnila a sledovala ze zdánlivého bezpečí přilepená na stěně co nejdál od propasti. Pro ty, co mě neznají - nejsem sebevrah. Fakt ne. Ani ve Vegas.

Vždycky jsem si myslela, že do Vegas se jezdí za hazardem. Vážně jsem se mýlila. Do Vegas se jezdí za levnými strip bary, alkoholem, jízdami limuzínou zadarmo (do strip barů), na vlastní plánované i neplánované svatby a rozlučky se svobodou. Ale za hazardem taky.

Krom toho do Vegas asi správné americké děvče jezdí vyvenčit své až-jednou-vyrostu-bude-ze-mě-ta-nejlevnější-pouliční-děva já, protože všude jinde by takové já budilo pohoršení, rozpaky, příliš mnoho pozornosti a do kostela se to taky nehodí. Ve Vegas máte jistotu, že nebudete vyčnívat. Můžete si chodit polonahá, zmalovaná, na podpatcích, na kterých stěží stojíte (ale limuzíny jsou přece opodál), v jinak zcela nepatřičném oblečení a vážně zapadnete. Nebo třeba máte pocit, že plavky by měly býti běžným společenským oděvem vhodným kamkoliv, klidně i do ulic? A proč by se vaše tělo mělo schovávat a ukázat jen a jen u bazénů, koupališť a na pláži? Vegas je tu pro vás. Mezi všemi mě nadchla jedna slečna, která vypadala, jako by do Vegas ani nepatřila. Měla decentní líčení, dlouhé šaty bez hlubokého výstřihu. Vypadala vážně elegantně. Ze předu. Ze zadu se ukázalo, že ten pruh látky, co se tváří jako šaty, tak nějak nejde dookola celého těla, jak by se dalo předpokládat, ale byl jen z boku na bok a na těle ho drželo pár titěrných šňůrek. Asi to byla nějaká chudší slečna, která neměla peníze na dostatečné množství látky, tak dělala co mohla. A spodní prádlo asi taky stojí zbytečně mnoho.

My si taky vzali do Vegas kostým. Šli jsme za oblečené turisty.


No, nějak se mi to protáhlo a ještě mám pro vás hromadu fotek a mých bezpochyby vtipných a zajímavých (ehm, ehm) poznatků. Takže noční Vegas zase příště. A slibuju, že to bude bez poznámek na téma (ne)oblečení.

Žádné komentáře:

Okomentovat