neděle 4. srpna 2013

Hoover Dam

Přehrada v místě, kde široko daleko není nic jiného než sucho, skály a kaktusy. Ohromná přehrada v úzkém hluboko zaříznutém údolí. Přehrada, která si zahrála v několik filmech. Je na hranici Arizony a Nevady, jen co by kamenem dohodil a zbytek dojel autem od Las Vegas, takže když jsme se jeden víkend do Vegas vydali, zastávka právě tady byla jasná volba.


Hoover Dam byl postaven v letech 1931 až 1936 (aspoň podle Wikipedie) a podle všeho ta stavba nebyla žádná sranda. BBC o ní natočila dokument - věnovala jí jeden díl seriálu Sedm divů technické civilizace (Seven Wonders of the Industrial World). Věřím tomu, že celý seriál je možné jednou za čas vidět v televizi. Jedinci vládnoucí angličtinou nebo arabštinou (pravděpodobně) se můžou podívat přímo na youtube, kde  najdete i některé ostatní díly.

Úvodní fotka je z mostu, přes který teď vede hlavní tah na Las Vegas. Tento most byl dostaven teprve v roce 2010, do té doby jezdila veškerá doprava přímo po hrázi přehrady. Přes most vede i chodník s "naučnou stezkou o historii mostu". Trošku nepříjemné bylo, že okolojedoucí kamiony způsobovaly dost citelné vibrace, takže zbavit se pocitu, že se to trochu houpe, moc nešlo. Tady vidíte ceduli s časovou osou mostu.


A protože se most z mostu špatně fotí, tak tady je jeho fotka z hráze.


U přehrady je spousta parkovišť a parkovišťátek, takže ač tam bylo lidí jak myší... hm, měla bych přijít s nějakým pouštnějším přirovnáním... ač tam bylo lidí jak kamínků na pláži... hm, těsně vedle, protože ta přehrada pláže nemá... ač tam bylo lidí jak skal nad hladinou, tak jsme zaparkovali bez problémů. Z blízka je ta přehrada ještě mnohem víc ohromující. Tento výhled se nám naskytl při vystoupení z auta.


Celou dobu jsme dumali, k čemu jsou ty věže, ale nic jsme nevydumali. Snad jen to, že ty bližší jsou v Arizoně, ty vzdálenější už v Nevadě.


Jako každá přehrada má i tato přepady pro případ povodní. Na Wikipedii najdete i fotku z povodní v roce 1983, kdy přes tento přepad proudí velká masa vody. Zaujalo mě, že ač jsou povodně, slunce září úplně jak kterýkoliv jiný den. Povodně se asi týkaly tak možná Utahu.


Dolů je to vážně hloubka (a vidíte tam ta autíčka?).



Tohle je pravděpodobně budova elektrárny.


Památník dělníkům, kteří zemřeli při stavbě. "Zemřeli, aby poušť mohla rozkvést." Prý jich bylo víc než sto.


U těchto věží je o hodinu méně než u těch druhých. Ač je Nevada a Arizona ve stejném časovém pásmu, Arizona se neobtěžuje s letním časem. V Brně máme radši zimní čas, kdy se nám Arizona vzdaluje jen o 8 hodin, místo 9.


Tak, ještě pár posledních fotek věží a jedeme dál.





2 komentáře:

  1. Hoover Dam chtěl vidět manžel, když jsme byli letos ve státech na dovolené. Ale bohužel jsme se oproti původnímu plánu zasekli ještě dopoledne v Las Vegas a pak už museli pokračovat do LA, takže jsme ji nakonec nestihli a jsem ráda, že ji tedy vidím alespoň takhle u tebe na blogu. Veřím tomu, že ve skutečnosti to musí být opravdu monumentální! Ty fotky prostě zkreslují!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to znám, taky jsme se dopoledne zasekli v Las Vegas :) Naštěstí jsme měli Hoover Dam už po cestě tam, tak jsme ho stihli. A je to tak, ve skutečnosti je mnohem působivější, než jen na fotkách.

      Vymazat