středa 29. května 2013

Tonto Natural Bridge

Tento krátký výlet jsme si vyhlídli v pátek večer, po té, co jsme zjistili, že původně plánovaný výlet na otočku do San Diega je čiré bláznovství. Ono totiž na mapě to v USA všechno vypadá hned vedle, měli jsme reference, že někteří kolegové tam na otočku jezdí, tak proč ne my, že? Jenže pak jsme se zeptali strýčka Googla, na jak dlouho vidí cestu, a on řekl, že to bude přes 5 hodin. Což jako pro jednoho řidiče nic moc. Můj milý se mě sice snažil přesvědčit, že jet rovně po americké dálnici zvládnu i já, ale představa, jak se řítím rychlostí kolem 150 kilometrů v hodině (to abychom splnili plán) ve stroji, který ovládá spíš mě než já jeho... No, to jsem zamítla. A myslím, že se mému milému i ulevilo. Taky strávit v autě 11 hodin znamená, že na cokoliv samotného zbývá už jen opravdu málo času. Zas takoví šílenci nejsme. Ale co s načatým víkendem? Přece se nebudeme válet, když už jsme teda tady, ne? Takže jsme vybrali Tonto Natural Bridge State Park a dobře jsme udělali.


Ještě než vás zahrnu fotkama a dokud jste svěží, tak vám ukážu sofistikovaný způsob hledání cíle výletu. Jmenuje se - strýček Google to se mnou myslí dobře. To si prostě zobrazíte mapu a předpokládáte, že pokud je někde něco zajímavého, tak to na té mapě bude. Vybírali jsme z následujícího:



Tonto Natural Bridge vypadal na dobrém místě - rozuměj severně od Phoenixu, kde je předpoklad, že porostou i nějaké ty stromy a krajina se bude aspoň trochu tvářit, že to není poušť - a přitom ne příliš  daleko. Aspoň teda na místní poměry, to je jasné. Dočetli jsme se, že je to krásná ale náročná túra, že pokud se chceme vydat na dno, máme mít určitě aspoň dva litry vody na osobu, že tam máme chodit jedině v kvalitní trekové obuvi a že když na nás spadne nějaký uvolněný šutr, tak si za to můžeme sami. Dost nás to samozřejmě navnadilo, takže jsme v sobotu ráno vyrazili.


Počasí nám přálo, sluníčko svítilo, na nebi sem tam mráček, no zkrátka jako každý jiný den tady. Kolem Tonto Natural Bridge je státní park, do kterého je vstup 5 dolarů za osobu. Legrační bylo, že ranger, který vstup vybíral jasně viděl pět dospělých osob, chtěli jsme lístky pro pět, ale stejně se ještě zeptal, kolik máme dětí pod 12 let a kolik máme s sebou domácích mazlíčků. Procesy se můsí dodržovat za všech okolností. Park je v poměrně zaříznutém údolí, je tam dost parkovacích míst, zachodů, laviček a stolů a aspoň čtyři grily. Uhlí si ale musíte přivézt vlastní.



Tonto Natural Bridge je údajně největší travertinový most na světě. Není nejvyšší, ale je to největší masa travertinu ve tvaru mostu.







Krom toho je to oáza, kde je voda celoročně, takže se tam celý rok dá potkat hodně zvěře. Prý. Já myslím, že to asi bejváválo, protože ať chcete nebo ne, turisti dělají kravál. Nebo možná se tam všechna ta zvířátka kopýtko v tlapce potkávají v noci a ponechávají všechny spory ohledně toho, kdo je výš v potravním řetězci, na prahu mostu. Nevím. Ale je tam krásně. A mají tam fakt krásné vážky. Ale ta největší a nejkrásnější, která si hlídala celé jedno jezírko jen a jen pro sebe, odmítla pózovat. Tak aspoň dvě, které naopak pózovaly velmi ochotně.



Z mostu teče malý vodopádek, v jehož mlze je krásná duha.




Pod most vede dřevená lávka. A k lávce široká rovná pěšinka.




Pod mostem se chodí přímo kudy se vám podaří, přeskakují se kameny i kamínky, tůňky i tůně. Travertin je od všech těch lidí vyleštěný téměř do zrcadla. Místy jsem se fakt bála, že po hlavě do té vody zahučím, protože na nějaké skluzavce nadhodím kopýtka. Navíc tam byl zákaz koupání, tak nevím, jak bych to vysvětlovala. Ale nakonec jsem nespadla ani jednou.




Travertin tam vytváří opravdu krásné obrazce. Na fotkách tak bohužel nevyniknou, ale aspoň pro ilustraci.





Trasa, která vede jen pod most a nahoru má asi jednu a půl míle. Celá ta děsivě náročná trasa má ty míle asi tři. Rozhodli jsme se, že nebudem zádná béčka a projdem to koryto potoka celé.




Na závěr jsme se byli ještě podívat na další malé vodopády, ke kterým vede sto dvanáct schodů, takže správa parku doporučuje, aby se k nim vydali jen lidé v opravdu dobré kondici.




Od návštěvy Tonto Natural Bridge už vím, kde vzali tvůrci Matrixu inspiraci pro sentinely.



Chtěli jsme nějaký lehčí výlet a to se nám splnilo měrou vrchovatou. Navíc tam bylo opravdu neskutečně krásně, načerpali jsme trochu té pozitivní energie ze zeleně, co tam rostla, a k tomu jsme viděli největší travertinový most na světě. Prostě skvělý výlet.


Žádné komentáře:

Okomentovat